Een woonkamer inrichten kan best een uitdaging zijn. Er is geen one size fits all aanpak voor het creëren van een comfortabel en mooi interieur dat past bij je persoonlijkheid en levensstijl – we zijn immers allemaal anders. Bovendien moet je rekening houden met de grootte en de vorm van je woonkamer. Om je op weg te helpen belichten we in deze blogpost een aantal praktische tips voor het inrichten van kleine, grote, L-vormige en langwerpige woonkamers.
Kleine woonkamer inrichten
Een kleine woonkamer inrichten is een kwestie van de ruimte die je hebt zo efficiënt mogelijk benutten en gebruik maken van trucjes die de woonkamer groter laten lijken. Hierbij kun je denken aan:
- Lichte kleuren, met name voor plafonds;
- Open kasten;
- Meubilair met minimalistische designs;
- Tafels met smalle poten, welke helpen om het geheel luchtig te houden;
- Eetkamerstoelen zonder armleuningen;
- Een salontafel met opbergruimte of in plaats daarvan een hocker met een dienblad;
- Grote, strategisch geplaatste spiegels aan de wanden;
- Materialen met een glanzende afwerking om zoveel mogelijk licht te reflecteren.
Grote woonkamer inrichten
Als je in een klein huis woont is het makkelijk om te verlangen naar meer leefruimte. Een grote woonkamer inrichten lijkt in de eerste instantie eenvoudiger dan het inrichten van een kleine woonkamer, maar gaat gepaard met zijn eigen uitdagingen. In grote ruimtes, vooral in open concepten, is er vaak behoefte aan een visuele separatie tussen verschillende gedeeltes van de woonkamer. Dit is eenvoudig te realiseren door gebruik te maken van grote vloerkleden. Andere dingen die je kunt doen om van een grote woonkamer een comfortabel en knus geheel te maken zijn bijvoorbeeld:
- Een grote hoekbank neerzetten;
- Kasten als scheidingswanden gebruiken;
- Een gezellig leeshoekje maken met een comfortabele fauteuil en een bijzettafel;
- Een bartafel met krukken aanschaffen, als aanvulling op de eettafel;
- Grote kamerplanten op strategische plekken neerzetten.
L-vormige woonkamer inrichten
L-vormige woonkamers zijn vaak een combinatie van een woonkamer en eetkamer, eventueel met een open keuken. Het lastige aan dit soort woonkamers is dat je altijd met die vreemde hoek van 90o zit. Zonder tussenmuur of architectonische aanduiding is er geen scheiding tussen het woongedeelte en het eetgedeelte. Zou je beide gedeeltes als compleet aparte ruimtes beschouwen, dan zou je al snel een vreemd geheel krijgen. Het lijkt misschien wat tegenstrijdig, maar de truc is om beide ruimtes van elkaar te scheiden en tegelijkertijd met elkaar te verbinden door elementen van dezelfde stijl terug te laten komen. Een (open) boekenkast of een scheidingswand met veel glas zijn enkele voorbeelden van elementen die gebruikt kunnen worden om een L-vormige woonkamer op te delen. Hoekbanken lenen zich hier eveneens erg goed voor. Je kunt het ook subtieler aanpakken door elke zone een eigen vloerkleed te geven; dus eentje in het woongedeelte en eentje in het eetgedeelte. Kies voor vloerkleden in bijpassende kleuren, patronen of texturen. Op die manier is het makkelijker om een ongehinderde flow te creëren.
Langwerpige woonkamer inrichten
Een lange, smalle woonkamer inrichten begint met slim gebruik maken van kleur. Zo kun je van de kortste muur een accentmuur maken in een donkerdere kleur dan de andere muren. Door de manier waarop onze ogen kleur en licht waarnemen, zorgt de donkerdere accentmuur dat de ruimte visueel breder lijkt dan hij is. Te veel meubels kunnen in een smalle en langwerpige woonkamer al snel benauwend voelen, dus een minimalistische benadering verdient de voorkeur. Probeer in elk geval te voorkomen dat meubels de ‘looproutes’ blokkeren. Een glazen salontafel die het licht doorlaat zorgt voor een open uitstraling, en ook tafels en zitmeubelen met hoge, smalle poten zijn ideaal – hoe meer vloeroppervlak er zichtbaar is, hoe ruimtelijker de woonkamer zal aanvoelen.